Naklijala pšenica može da se koristi u ishrani stoke

Naklijala pšenica može da se koristi u ishrani stoke

24 јуна, 2018 Off By coki

U ishrani životinja najčešće se koristi celo zrno žitarica, ali naklijavanje pšenice može značajno da poboljša kvalitet stočne hrane. Zato, ukoliko gajite pšenicu, a čuvate i stoku, obavezno pročitajte sledeći tekst!

Dr Ivo Đinović @agromedia


Svi preživari u prirodi pasu i zimi se snalaze za hranu:
 brste grane, kopaju sneg, traže nešto zeleno da pojedu. Kada držimo stoku i domaće životinje zatvorene i hranimo ih samo suvom hranom, njihov jelovnik u pogledu salata prilično je siromašan.

 

Setva pšenice u optimalnom roku i padavine, kojih je bilo sporadično u manjoj ili većoj meri, glavni su razlog za dobar razvoj ovog useva. Vlage u gotovo svim rejonima ima dovoljno u površinskom sloju, ali se još o potpunoj sigurnosti za razvoj pšenice do žetve ne može govoriti. Utvrđeno je da se usevi pšenice nalaze u fenofazi od razvijenog jednog do tri lista pa do početka bokorenja.

Više dnevne temperature nisu izazvale prekid mirovanja!

Prema izveštaju prognozno-agrometeorološke službe iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, decembar 2017. godine bio je znatno topliji u odnosu na višegodišnji prosek. Tokom decembra je zabeleženo više padavina nego što je uobičajeno, a najviše ih je bilo na jugoistoku Srbije, do 150 mm po metru kvadratnom.

Polje pšenice - © Danijela Jovanović/Agromedia

Zaliha vlage u sloju zemljišta do 1 m dubine je na najvećem delu teritorije Srbije dobra, oko 140 mm po metru kvadratnom, a ponegde i više od toga.

Krajem godine je u ranim jutarnjim satima u mnogim proizvodnim područjima bilo slabih do umerenih mrazeva na visini do dva metra.


Temperature vazduha
 su u granicama višegodišnjih proseka, a takođe su i normalni uslovi vlažnosti. Posle neuobičajeno toplog vremena koje je obeležilo početak januara, u drugoj nedelji je došlo do manjeg pada temperature praćenog tek ponegde slabim padavinama.

 

Nastavak na strani br. 2

Стране: 1 2