5 dobrih razloga za uzgoj crvene (mrtve) koprive

5 dobrih razloga za uzgoj crvene (mrtve) koprive

24 јуна, 2018 Off By coki

3. Crvena mrtva kopriva ima brojna lekovita svojstva

Ova biljka je nadaleko poznata u medicini po svojim lekovitim svojstvima, jer se smatra da ima anti-inflamatorna,antibakterijska i antimikotična svojstva. Takođe je poznata i kao diuretik, adstringent i dijaforetik. Crvena mrtva kopriva je značajna i po uticaju na smanjenje simptoma alergija, gde zapravo njena protuminska i antibakterijska jedinjenja su trenutno predmet proučavanja, u pokušaju da se objasni razlog njenih lekovitih sposobnosti vezanih za alergije. Takođe može štititi osobe osetljive na alergije od sekundarnih infekcija grla i bronhija.

Listovi crvene mrtve koprive mogu se staviti na rane ili posekotine u cilju zaustavljanja krvarenja, a vitamin C i flavonoidi rade zajedno kako bi poboljšali imunološki sistem i borili se protiv infekcije. Istraživanje objavljeno 2007. godine u Haceptep univerzitetskom časopisu Farmaceutskog fakulteta u Turskoj (Hacepttepe University Journal of the Faculty of Pharmacy) utvrdilo je da je efikasna i protiv ešerihije koli (E. coli) bakterija i drugih. Dok su njena anti-inflamatorna svojstva su dokumentovana 2008. godine u poznatom časopisu Etnofarmakologija (Ethnopharmacology).

Iako nauka tek sada otkriva ove značajne činjenice, čini se da smo znali o koristima crvene mrtve koprive vekovima. Zapravo, u 17. veku, Nikola Kulpeper (Nicholas Culpepper) je imao nekoliko zanimljivih teza o svemu tome u svojoj knjizi pod naslovom Culpeper’s Complete Herbal: knjiga prirodnih lekova za drevne bolesti.”

Crvena kopriva u prirodi - © Radenka Kolarov

Kulpeper o crvenoj mrtvoj koprivi piše:

Ona čini čoveka veselijim, odvaja od melanholije, ubrzava duh, zaustavlja krvarenja u ustima i nosu; sa malo soli i sirćeta, postavljenim na modricu ili otok umanjuje njihov negativni efekat; ublažava bolove pri išijasiju, bolovima zglobova i tetiva. Takođe je vrlo efikasna pri lečenju rana i čireva; redukuje osećaj stresa i gušenja.

4. Crvena mrtva kopriva je od velike koristi pčelama i drugim korisnim insektima

Pčele naprosto vole crvenu mrtvu koprive. Ova biljka je vrlo važna za ova ugrožena stvorenja, upravo zato što je jedna od prvih koja cveta u proleće. Ako živite u umereno kontinentalnoj klimi, možete čak i u toku zime gajiti ovu biljku i na taj način obezbediti pčelama u proleće sigurnu ishranu.

5. Dekorativno svojstvo crvene mrtve koprive

U kombinaciji sa lancetastim listovima, zelene ili srebrnobele boje, nasuprot malim bledim ružičastim cvetovima i listovima – predstavlja zanimljivu dinamičnu scenu u bašti. Može da podnese i jaku senku, ali i vrlo sunčane položaje, te je time vrlo zahvalna za uzgoj. Takođe, možete je kombinovati sa raznim jednogodišnjim ili višegodišnjih cvetnicama u kontejnerima ili pak u dvorištu na otvorenoj površini.

Uzgojem crvene mrtve koprive ćete omogućiti uživanje svih ovih benefita i imaćete lak pristup svim ovim izvanrednim prednostima ispred vaših vrata.

Стране: 1 2