5 dobrih razloga za uzgoj crvene (mrtve) koprive

5 dobrih razloga za uzgoj crvene (mrtve) koprive

24 јуна, 2018 Off By coki

Na ovu biljku ste sigurno često nailazili, a da toga niste bili ni svesni. Karakteristična je za oblast Evrope i Azije, sada se već uveliko može naći i širom Amerike, te se može zaključiti da je u pitanju vrlo rasprostranjena vrsta. Ako posvetite više pažnje naredni put kada budete išli u šetnju, eto šanse da je vidite i uživo. To je jedna od onih biljaka koje kada vidite na slici, odmah je prepoznate, a da jednostavno niste znali kako se zove.

Mrtva kopriva - © Radenka Kolarov

Crvena mrtva kopriva je jedna od biljaka iz familije usnatica (Lamiaceae)

Formira se u vidu ranog zemljišnog pokrivača, sa raširenim, rombičnim listovima i nežno ljubičasto-roze cvetovima, te daje vrlo lep doprinos prolećnoj kompoziciji livade. Naziv „mrtva kopriva“ dobila je zbog fizičke sličnosti sa običnom koprivom, ali zapravo mrtva kopriva nema karakteristike obične koprive, te nema neprijatan miris i nema efekta „uboda“ pri dodiru.

Zašto treba da izađete i da je potražite? Postoji mnogo razloga, uključujući i ove:

1. Crvena mrtva kopriva (Lamium purpureum) je divlja, jestiva zeljasta biljka

Crvena mrtva kopriva je sasvim jestiva – možete jesti sve delove biljke. Ima blago travnati, donekle cvetni ukus, a crvenkasti vrhovi su čak i slatki. Može se koristiti u pripremi salata, supa, kao mešavina uz žitarice ili pak kao čaj. Generalno, možete je koristiti baš kao i bilo koju drugu zeljastu biljku. Takođe, može se fino samleti i koristiti kao začin, kao što biste koristili i druge dodatke jelima.

Najlakše ćete maksimalno iskoristiti njene nutritivne vrednosti tako što ćete je pojesti živu ili staviti u „smootie“ sa nekim voćem, kao na primer bananom, kako biste neutralisali ukus, a pritom dobili i znatno jaču dopunu ishrani.

Konzumiranje u vidu čaja može isto tako biti vrlo dobar način da iskoristite te vrednosti, s tim što imajte na umu da u velikoj dozi čaj ima laksativan efekat.

Crvena kopriva - © Radenka Kolarov

2. Crvena mrtva kopriva je veoma hranljiva

Biljka sadrži značajne nutritivne komponente. Predstavlja pravo obilje vitamina, naročito vitamina C, zajedno sa gvožđem i vlaknima, dok je ulje u semenju biljke prepuno moćnih antioksidanata.

 

Nastavak na strani br. 2

Стране: 1 2