Osobine koje smo nasledili od naših dalekih predaka i nikada ih se nećemo rešiti!

Osobine koje smo nasledili od naših dalekih predaka i nikada ih se nećemo rešiti!

15 јуна, 2018 Off By coki

DNK sadrži mnogo više informacija nego što i možemo da zamislimo. Iako naučnici još uvek ne mogu da daju jasan odgovor na pitanje šta najviše utiče na karakter ljudi – okolina, geni ili vaspitanje, mnoge studije su pokazale da ne nasleđujemo samo izgled već i neke „uspomene„, kao što su na primer, fobije.

 

Evo koje sve osobine nasleđujemo od predaka i nemoguće ih je promeniti:

 

1. Fobije

Uspomene mogu da se prenose s generacija na generaciju, ali ne u obliku u kojem smo navikli. Ovo je dokazala studija u kojoj su miševi trenirani da izbegavaju sve miriseslične mrisu trešnjinog cveta. Ovo je uticalo na DNK subjekata: deo DNK odgovaran zaosetljivost na ovaj miris bio je aktivniji u spermatozoidima miševa-očeva. Kao rezultat, deca i unuci su bili veoma osetljivi na trešnjin miris i izbegavali su ga iako nisu imali pravi razlog za to. Eksperiment je pokazao da traumatično iskustvo utiče na DNK i ponašanje novih generacija. Naučnici smatraju da su rezultati ove studije važni za istraživanje fobija, anksioznosti i posttraumatskog stresnog poremećaja. Možda vašstrah od paukova nije iracionalan kao što izgleda?

2. Ekstrovertnost

Neke karakterne osobine stičemo s godinama, a neke su već zapisane u našoj DNK. Na primer, geni WSCD2 i PCDH15 povezani su sa ekstrovertnošću. Stoga, možda razlog što ste toliko društveni leži u vašim precima, a ne u činjenici da su vas roditelji upisivali u sve moguće vanškolske aktivnosti. Osim toga, postoji i genetska veza između ekstrovertnosti i poremećaja pažnje i hiperaktivnosti.

 

 

Nastavak na sledećoj strani…

Стране: 1 2